- Kuchnia dla seniora
- 10 stycznia 2023
Tradycyjna kuchnia Niemiecka dla opiekunek
Jedzenie odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym funkcjonowaniu każdego człowieka. Nie tylko dostarcza niezbędnej organizmowi energii, ale zdecydowanie ma duży wpływ na stan zdrowia. Młode osoby mogą sobie pozwolić na większą swobodę w doborze posiłków. Natomiast seniorzy muszą zazwyczaj posilać się w zgodzie z mniej lub bardziej restrykcyjnymi dietami. Jakie dania kuchni niemieckiej warto serwować osobom starszym?
Ciekawostki o potrawach niemieckich
Strudel, Eintopf czy Currywurst to tradycyjne potrawy niemieckie. Większość osób interesujących się gastronomią z pewnością o nich słyszała. Kuchnia ta jednak nie tylko zawiera mięsa, wędliny i kaloryczne desery. Zupy w kuchni niemieckiej są dość popularne wśród Niemców. Jedną z nich jest ta z węgorza, do której dodaje się jabłka, gruszki i wędzone morele. Innymi popularnymi zupami wśród kuchni niemieckiej jest cebulowa z ptysiami, zupa z soczewicy. Co więcej, bawarska z knedlami, piwna oraz krupnik z suszonymi śliwkami. Natomiast na wschodzie kraju mieszkańcy zajadają się także solianką, czyli ukraińską zupą z kiełbaską. Ta zupa charakteryzuje się wyjątkowo pikantnym smakiem.
W Niemczech pojawiły się także pierwsze hamburgery. Mało osób wie, że w Hamburgu robiono przez długi czas płaskie kotlety z mięsa mielonego. Jak się okazuje, podawano je bez bułki. Dopiero na drodze kulinarnych eksperymentów wymyślono ostateczną wersję tego dania. Natomiast sama podstawa, czyli kotlet, pochodzi właśnie z kuchni niemieckiej. Tradycyjną niemiecką potrawą są także świeże kraby z Morza Północnego. Podaje się je zarówno na surowo, jak i pieczone lub jako dodatek do sałatki.
Co Niemcy jedzą na kolację a co na obiad?
Charakterystyczne potrawy Niemieckie na kolacje składają się głównie z kiełbasek i pieczywa. Samo pieczywo zajmuje w Niemczech bardzo ważne miejsce. Jak się okazuje, Niemcy mają ponad 300 rodzajów pieczywa. Koniecznie należy dowiedzieć się jaki chleb czy bułki najchętniej jada Senior.
W kuchni niemieckiej królują dania mięsne i pożywne dania jednogarnkowe. Jako dodatek najczęściej na stole mogą pojawić się ziemniaki. Jak można zauważyć, Niemcy jedzą niewiele warzyw, a trend ten zaczyna się odwracać. Młode pokolenia jedzą inaczej i jarzyny częściej pojawiają się w ich diecie. Natomiast w pokoleniu seniorów obiad bez dodatku warzywnego nie powinien być zaskoczeniem.
Do tradycyjnej kuchni niemieckiej należą dania, o których rzadko się słyszy. Do takich dań należy, chociażby biała kiełbaska z kapustą, golonka w piwie, czy pieczeń po bawarsku. Co więcej, takie, których prawdopodobnie się nie zna, np.: Leberknödelsuppe. Są to pulpeciki z bułki i wątróbki, Maultaschen, czyli niemieckie pierożki z wędzonym boczkiem i szpinakiem. Dodatkowo Eintopf to danie przypominające fasolkę po bretońsku, ale z fasolą szparagową. Do kuchni niemieckiej należy także Himmel und Erde, czyli kaszanka na piure z ziemniaków i jabłek. Dość popularną potrawą niemiecką jest również sałatka ziemniaczana.