Loading...
Social Media

Sposób na to, aby zawiesić fanpage na Facebooku lub go usunąć

zawieszanie fanpage na facebooku

Fanpage na Facebooku często tworzą osoby, które chcą w jakiś sposób reklamować swoją stronę w mediach społecznościowych. Jednakże, powodów zamknięcia takiej strony może być równie wiele jak powodów jej otwarcia. Zdarza się, że zaprzestajemy prowadzonych działań, zmieniamy pracę, zamykamy firmę, a co za tym idzie chcielibyśmy zakończyć wszystkie sprawy, jakie związane były z daną działalnością. Część osób woli wszystko pozostawić bez zmian tak, aby mogło żyć własnym życiem- nie mamy jednak pewności, co do tego, co wydarzy się na fanpagu już w momencie, kiedy nie będziemy się nim opiekować, co może często prowadzić do późniejszych problemów. Dlatego tak wiele osób woli pousuwać wszystkie konta i mieć pewność, że całe przedsięwzięcie przeszło już do historii. Czymś innym będzie też całkowite usunięcie strony, a czymś innym jej czasowe zawieszenie. Zawieszenie konta daje nam możliwość powrotu do prowadzonego profilu, a informacje, jakie na nim zamieszczaliśmy cały czas będą tam na nas czekać.

Na czym polega dezaktywacja konta?

Zanim zdecydujemy się na całkowite usunięcie konta- najpierw możemy je po prostu zawiesić. Wystarczy wejść w ustawienia konta i wybrać opcję „dezaktywuj konto”. Jest to jednocześnie odpowiedź na pytanie o to, jak zawiesić fanpage na Facebooku w przypadku, kiedy jeszcze nie chcemy go całkowicie usuwać. Dezaktywowane konto nie może być oglądane przez użytkowników Facebooka, nie można go też wyszukać- znika z portalu aż do czasu jego ponownej aktywacji. Pozostają jednak pewne znaki obecności konta w postaci komentarzy na innych stronach, wiadomości oraz dodawanych wpisów. Oczywiście, dezaktywowane w taki sposób konto można w bardzo łatwy sposób aktywować ponownie- praktycznie tak samo, jak w przypadku jego dezaktywacji. Taka opcja sprawdzi się w momencie, kiedy chcemy zawiesić działalność, ale też chcemy dać sobie możliwość powrotu do prowadzenia profilu w mediach społecznościowych.

Na czym polega trwałe usunięcie konta?

Taką możliwość również mamy do dyspozycji. Pamiętajmy jednak, że usuniętego konta nie uda się nam już odzyskać, co oznacza, że dobrze jest przemyśleć jeszcze raz naszą decyzję. Usunięty zostanie cały profil, a więc wszystkie posty oraz dodawane komentarze. Aby usunąć konto również należy wejść do zakładki z ustawieniami, a następnie wybrać opcję „Twoje informacje na Facebooku”. Następnie należy kliknąć „Usuń konto i informacje” oraz „Usuń konto”. Jak widać, cała operacja również nie wydaje się być skomplikowana. Pamiętajmy jednak, że usunięcie konta trwa parę sekund, a ogrom pracy, jaką włożyliśmy w jego tworzenie to mogą być całe lata. Mimo wszystko, dobrze jest jednak wiedzieć, że bezpośrednio po usunięciu konta, jeszcze przez 30 dni od dokonania takiej operacji możemy anulować proces usuwania logując się powtórnie na portalu. Sam Facebook podaje, że proces trwałego usuwania całego konta oraz wszystkich powiązanych z nim informacji możemy potrwać nawet do 90 dni.

Więcej pomocy odnośnie twojego fanpage na facebooku znajdziesz tutaj: https://brandbay.pl/prowadzenie-fanpage-na-facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *